top of page

Viool leren spelen als volwassene

Bijgewerkt op: 14 jan. 2023

Een leiddraad om op latere leeftijd viool te leren spelen.


Een thema dat is omgeven door veel misvattingen en vooroordelen is dat je als volwassene geen instrument meer kunt leren spelen, omdat je alleen als kind de souplesse en het leervermogen hebt om goed te leren spelen. Daardoor laten veel volwassenen zich ontmoedigen en stellen hun lang gekoesterde wens om te beginnen met vioolspelen steeds uit. Maar van uitstel komt afstel en dat is ontzettend jammer, omdat je jezelf daardoor het plezier van muziekmaken ontneemt.

Daarom dit artikel met de feiten op een rij.



Als viooldocent heb ik het voorrecht om met leerlingen van alle leeftijden te werken (letterlijk van 4 tot 86 jaar!). Het leuke daaraan is de diversiteit, want geen les is hetzelfde. Maar minstens zo mooi is dat daaruit blijkt dat je je hele leven plezier kunt hebben van muziek maken, ongeacht je leeftijd. Het gegeven dat we het plezier in vioolspelen als volwassene niet verliezen, maar ons hele leven als "Homo Ludens" (de spelende mens) willen blijven leren, ontdekken en maken, wordt daarin bevestigd. Door het scheppen, het reiken naar nieuwe toppen en het uitdrukken door muziek vinden we voldoening en zingeving.


Maar waarin ligt nu de misvatting dat je als volwassene niet meer goed kunt leren spelen en wat houdt mensen tegen om te beginnen?


Houd je verwachtingen realistisch.


Ten eerste zie ik veel beginnende volwassenen verbaasd naar mijn jongere gevorderde leerlingen luisteren, met een uitdrukking die zegt: "dat leer ik nooit!". Wat ze vaak vergeten is hoe veel uren die jongere leerling al in zijn vioolspel heeft gestoken. Sommige zijn als vanaf hun 5de jaar bezig en hebben er al honderden uren geoefend. Je kunt onmogelijk van jezelf verwachten dat je net zo goed kunt spelen na je eerste jaar. Houd daarom realistische verwachtingen aan, wees aardig voor jezelf. Focus op het proces en niet het einddoel.


Wees geduldig.


"Iets groots maak je door kleine dingen samen te brengen."

Het leren van welk instrument dan ook, kan erg intimiderend overkomen. We zien grote musici de meest complexe muziek spelen en dat willen misschien ook. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar wanneer we ons concentreren op onze eigen kleine successen wordt de leerweg veel interessanter!


Vergelijk je vooruitgang niet met anderen.


De de leerweg van iedere musicus is anders. De een heeft meer tijd om te oefenen, dan een ander. Bovendien lopen we allemaal tegen onze uitdagingen en waar de één moeite heeft met ritme, kan de ander misschien met zuiverheid minder goed uit de voeten. Wees daarom om gemotiveerd te blijven vooral gericht op je eigen vooruitgang en concentreer je op muziek maken.


Maak gebruik van uw sterke eigenschappen


Een voordeel die volwassenen hebben ten opzichte van jonge leerlingen is dat ze door ervaring veel doelgerichter, methodischer en efficienter studeren. Door je te concentreren op het studie-proces haal je wel tien maal zoveel resultaat uit je studieuren.


Stel doelen


Een grote troef van de viool is dat je samen muziek kunt maken. Veel volwassen leerlingen vinden dat een drempel, omdat het soms extra inspanning kost. Bovendien is samenspel ook iets dat je moet leren, maar de beloning is groot. Overweeg een vioolmaatje te vinden om gemotiveerd te blijven en om samen muziek te maken, want viool speel je nooit alleen.

Wellicht is er ook een stuk dat je altijd hebt willen spelen? Het toewerken naar een doel maakt de vioollessen uitdagender en het spelen nóg leuker!


Waar haal je de tijd vandaan?


Geen tijd om te oefenen? Vaak kunnen we met een beetje handigheid zomaar een blik met tijd openen. Ik heb hierover al eerder een blog geschreven: https://www.vioolleswagenaar.com/post/geen-tijd-om-te-oefenen-deel-1


Vind een goede viooldocent.


Met stip het aller belangrijkste is dat je een goede leraar vindt waar je vertrouwen in hebt. Met een kiene docent in de arm, een docent die ervaring heeft, heb je een enorme voorsprong. Een goede viooldocent kan je met de juiste technische instructies, een goed uitgedachte repertoire-opbouw en slimme studiemethoden jezelf laten overstijgen.

Kortom, geen excuus meer om het uit te stellen. Laat je verrassen en het begin vandaag met de rest van je vioolcarrière!

325 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page