top of page
Almelo20141_edited.jpg

Vioolles voor kinderen

"Grote dingen ontstaan, wanneer je kleine dingen samen brengt."

Stapsgewijs en spelenderwijs leren in een prettige sfeer brengt je het verst. Hieronder informatie en een aantal speerpunten die de vioollessen in onze praktijk kenmerken.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met vioolles?

Je kunt al met vioolles beginnen vanaf 4 jaar, maar de ideale leeftijd is vanaf 6 à 7 jaar, wanneer het kind motorisch verder ontwikkeld is. In de lessen met zeer jonge kinderen (jonger dan 6) ligt de nadruk op het ontwikkelen van het gehoor, de grove motoriek, ritmische spelletjes en samen. Echter, de ideale leeftijd om te beginnen verschilt per kind.

Hoe gaan de lessen?

De lessen worden wekelijks gegevens en zijn individueel. Dat geeft de snelste resultaten. Daarnaast zijn er in het lesgeld maandelijkse groepsles inbegrepen, waarbij we samen oefeningen doen, samenspelen en voor elkaar voorspelen. Ouders, broertjes mogen altijd bij de les komen luisteren, mits deconcentratie uiteraard niet verstoord wordt. 

Waar vinden de lessen plaats?

De lessen in Velp vinden plaats op maandag of dinsdag aan de Ruijterlaan in Velp

De vioollessen in Arnhem vinden plaats aan de Van Pallandtstraat in Arnhem.

Vioolles en thuis oefenen.

Je krijgt de snelste resultaten als je thuis iedere dag oefent. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf. Om het oefenen leuk te maken gebruiken we allerhande truckjes. Op deze website lees je diverse blogs over thuisstudie, begeleiding en motivatie om het oefenen thuis nog leuker te maken.

Image by James Wainscoat

Beginnen met vioolles?

Lijkt het je leuk om viool te spelen? Kom dan langs voor een gratis proefles. Tijdens deze kennismakingsles krijg je niet alleen een beter beeld van hoe het is om een viool vast te houden, maar ook hoe een viool klinkt en praten we over wat er allemaal bij komt kijken. Je hebt voor een proefles geen eigen viool nodig, Die mag je van mij lenen.

Wat heb je nodig?

Een instrument

Violen zijn er in verschillende maten. Zo zijn er zestiende-, kwart-, halve-, driekwart en hele violen. Kinderen tussen de 7 en 9 jaar beginnen doorgaans op een 1/2 viool, maar jongere kinderen zelfs met een kleinere maat. Het is belangrijk dat de maat van het instrument goed bij de bouw van het kind past. De juiste maat is een kwestie van uitproberen.

Ook de kwaliteit van het instrument en de snaren is erg belangrijk. In de les werken we aan een mooie klank, maar als het intrument niet meewerkt, is het plezier al gauw weg.
Voor beginners raden we altijd aan om een viool bij een erkende vioolbouwer te huren. Het grote voordeel is dat je niet steeds hoeft te investeren in een nieuw instrument en dat de huurviolen van uitstekende kwaliteit zijn en prima zijn afgesteld. Heb je vioolles in Arnhem of Velp, dan kan ik vioolbouwer A.Martig aanbeven.

Bij een viool hoort een schoudersteun. Dit is een hulpstukje waarmee je je viool stevig tussen schouder en kaak vast kunt houden. De meest gebruikte steun is de Wolf - Forte Secondo. Wil je die ook aanschaffen?

Lesboek en lessenaar

Afhankelijk van de voorkeur van de leraar en het kind worden lesboeken uitgezocht. Het kan zijn dat bij de muziekles uit meerdere boeken tegelijk wordt gewerkt. De docent laat je weten welke boeken je moet aanschaffen.
Bij de aankoop van een lessenaar kun je het best eentje nemen van minstens 1,60 m hoogte.

Meer weten?

Bent u benieuwd of twijfelt u of vioolspelen iets is voor uw zoon of dochter? De keus voor een instrument is heel persoonlijk. Het is daarom heel raadzaam verschillende instrumenten uit te proberen voor je een keus maakt. Kom eens langs voor een proefles  en ontdek of viool ook jouw instrument is. Klik hier voor het inplannen van een proefles.

bottom of page