top of page

Hoe help je als ouder een kind met oefenen?

Bijgewerkt op: 25 jul. 2022

Zelfs ouders die zelf geen muziek maken kunnen hun kind heel goed helpen met oefenen. De beste manier is door het kind een dagelijkse oefenroutine aan te leren. Hoe dat moet leest u hier.

Kies een vast moment op de dag om te oefenen.

Of het 's morgens voor school, na school, voor of na het eten, dat maakt niet uit. Als het maar een moment is dat je duurzaam kunt volhouden. Zet een wekker om het niet te vergeten.


Richt een knus plekje in om te oefenen.

Een vaste plek waar je iedere dag viool speelt en waar alles een plekje heeft maakt het oefenen veel makkelijker.


Volg de aanwijzingen in het huiswerkschriftje.

In het huiswerkschriftje staat niet alleen wat het huiswerk is, maar ook hoe je het moet oefenen. Zorg ervoor dat je alle stukjes doet.


Luister naar muziek.

Probeer sowieso elke dag muziek op te zetten. Dat kunnen de stukken zijn die uw kind oefent of stukken die jullie samen mooi vinden. Als je niet zo goed weet wat je op moet zetten, dan zijn op Spotify hele leuke playlists met klassieke muziek voor kinderen te vinden.


Praat over muziek

Wat vond je mooi aan dat liedje? Wat was de stemming? Was het droevig, boos of juist vrolijk? Waar ging het liedje over? Welke instrumenten hoorde je? Door vragen te stellen, stimuleer je verdiept luisteren, maar je kunt ook over muziek vertellen. Zo plaats je muziek in het bewustzijn van een kind.


Hoe lang je oefent is niet het belangrijkste

Als de energie na 5 minuutjes op is, dan is dat prima. Als je 20 minuten door kunt gaan ook. Het belangrijkste is dat je iedere dag even een moment voor de viool hebt. Belangrijker is dat je alle opdrachtjes doet.


Leg de lat niet te hoog

Wees geduldig en niet te veeleisend. Een stuk hoeft niet in een dag af te zijn. Wat belangrijker is, is dat uw kind plezier en zelfvertrouwen opbouwt.

Het kind dient de oefensessie bij voorkeur eerder te kort, dan te lang te ervaren. Dit verlaagt de drempel om de volgende keer weer aan de slag te gaan. Een muziekinstrumenten leren spelen is een zaak van de lange adem, dus houd het gezellig en luchtig.


Laat ze je uitleggen hoe het moet

Laat ze jou leraar zijn en stel ze vragen over wat iets betekend. Zo krijgt je kind niet alleen extra zelfvertrouwen, maar wordt de kennis ook verankert.


Houd de sfeer positief

Maak er een leuk en gezellig momentje van. Geniet van hun muziek en laat ze dat merken. Mocht je kind het leuk vinden en ze kunnen al wat stukjes, vraag dan of hij/zij voor familie of voor bezoek wil optreden. Vergeet niet: "Wat je met plezier leert, dat vergeet je nooit meer".


Bezoek een concert

Neem uw kind mee naar een (klassieke) kindervoorstelling. Theaters hebben doorgaans een aparte programmering voor kinderen. Dit zijn vaak heel bijzondere voorstellingen die niet alleen de kinderen heel lang bij blijven.


80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page