top of page

Motivatie, deel 2

Leerlingen die vioolles in Velp en Arnhem volgen verzorgen om de twee maanden een optreden. Dit is niet zomaar uit de lucht gegrepen, want het treft een belangrijk thema in het muziekonderwijs: motivatie.


Al in een eerdere blog heb ik geschreven over mogelijke manieren om gemotiveerd te blijven. Deze blog is toegespitst op een andere vorm van motivatie: namelijk het stellen van, en het toewerken naar doelen.Op zich kan het al heel veel voldoening geven om gewoon vioollessen te volgen en thuis muziek te maken: je leert iedere keer iets nieuws, je wordt uitgedaagd en doordat je jezelf steeds overtreft krijg je ook dat fijne gevoel van vooruitgang, het gevoel dat je steeds beter wordt. Naast de mooie muziek is dat al een voortreffelijke beloning.


Het gevaar schuilt echter in de veiligheid van deze routine, want zonder een direct doel om voor te oefenen of om naar toe te werken, kun je je focus verliezen. Je bent dan eerder geneigd afgeleid te zijn tijdens het oefenen en zonder een vaste datum voel je bovendien minder gretigheid om je stukken binnen een gestelde tijd op niveau te krijgen. Het gevolg is dat je wellicht minder effectief oefent en je het oefenen ook lager prioriteert in de dagelijkse stroom van activiteiten.


Stel daarom doelen als:

- Optredens

- Examens

- Opnames

- Samenspelen met anderen (denk aan ensemble of orkest)

- Persoonlijke doelen, zoals een bepaald stuk of techniek leren.


Natuurlijk helpt je leraar je om deze doelen te stellen, maar beter nog is dat je er zelf erover nadenkt waar je naartoe wilt werken: wat wil jij leren? Zoek bijvoorbeeld naar stukken die je graag zou willen kunnen spelen. Luister naar verschillende opnamen daarvan (YouTube/Spotify) en zoek ook naar het bladmuziek daarvan (imslp.org). Er is op internet zoveel te vinden als je er een beetje in verdiept. Misschien dat het stuk dat je graag wilt kunnen spelen voorlopig nog even te moeilijk voor je is, maar je leraar zal je vast een alternatief stuk kunnen aanreiken dat erop lijkt en dat je sneller bij je doel brengt. Niet alleen zul je zelf met nog meer enthousiasme vooruitgaan, maar je leraar zal ook aangestoken worden door je inbreng. Let maar op!

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page