top of page

Studeren is kinderspel.

Bijgewerkt op: 7 apr. 2021

Vraagt een leerling: "Wat kan ik doen om het oefenen niet als verplichting te zien?"


Klopt! Je moet wel oefenen om vooruit te gaan (dat hoor je veel), en dat 'moet' maakt het gelijk zo'n beladen kwestie. Laten we de angel eruit halen.

Wellicht sloof je je elk weekend uit op het voetbal-/hockeyveld en voel je je net Messi als je scoort of speel je soms iets te lang met je XboX of PS? Ok, en wat is het verschil dan eigenlijk?

Kijk: zo'n waanzinnig gaaf stuk spelen komt je niet aanwaaien. Je moet er flink mee stoeien voordat het lukt. Door precies vast te stellen wat je doelen zijn, heb je ineens een stip aan de horizon. Of het een concours is of een voorspeel uurtje, dat geeft betekenis en richting aan je inzet.


Handig, maar er is nog een reden om doelen te stellen:

Als je het oefenen eens probeert te zien als een spel, dan wordt het doel ineens een uitdaging. Iets waar je steeds een nieuw 'level' of nieuwe 'perks' kunt behalen. Van wie win je als je dat nieuwe level haalt? Van jezelf natuurlijk.

Je groeit...


Lange stukken of moeilijke stukken zijn soms zo intimiderend dat we die doelen dikwijls niet durven te stellen, omdat het einddoel zo ver weg is. Je kunt kleinere doelen stellen, maar misschien kun je zo'n stuk ook zien als een heel lang computerspel. Dat speel je niet om het uit te hebben, maar om ervan te genieten. Van het verhaal, van de ontdekkingen, van de uitdagingen en mooie of juist indrukwekkende scenario's en uit nieuwsgierigheid. Het is heel fijn als je leraar zegt dat een stuk af is, maar wat is af? Wanneer is een tekening af, wat is het doel van Lego en wanneer heb je Minecraft uitgespeeld?

Soms gaat het dus niet altijd om de bestemming, maar om de reis er naar toe. Bepaal wat je doel is en óf er een doel is. Je mag dus ook gewoon genieten van het oefenen.

Wat daar zo fijn aan is?

Je groeit...


Dus het gaat helemaal niet over een 'moeten'. Het gaat over passie en drive en wat je wilt je bereiken. Dat wordt pas duidelijk als je weet wat je wilt en het oefenen ziet als een spel. Het antwoord schuilt dus in het oude concept 'Homo Ludens', ofwel: de mens als spelend wezen.


Daarom voor op een tegeltje:


Spelen hoeft niet, 't kan en mag.

Maar het liefst wel ie'dre dag!

(patent aangevraagd)

 

Heb je een zelf ook een vraag? Stuur me een mailtje of laat een laat een berichtje achter bij de opmerkingen.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page