Ben je nooit tevreden over je resultaten, ondanks complimenten van je docent of van anderen? Bang dat anderen je veroordelen zullen als je niet perfect presteert? De kans is groot dat u wel eens een perfectionist zou kunnen zijn. Een karaktereigenschap die u ver kan brengen of juist kan remmen. In dit stukje nemen we de valkuilen van de perfectionist onder de loep.
Onlangs kwam ik er achter dat een leerling thuis niet studeerde, ondanks dat hij toch heel veel energie uit de vioollessen haalde. Wat was het probleem? Hij vond het zo goed op les gaan dat hij was bang dat hij dat thuis niet gelijk na zou kunnen doen, met teleurstelling tot gevolg. Het was dus veiliger om thuis niet te oefenen en bij de succeservaring van de les te blijven.
Niemand is perfect en er is een aantal manieren om je daarmee te verzoenen:
Leg de lat niet te hoog. Door je doelen naar een realistisch niveau bij te stellen ervaar je eerder dat je voort gaat, wat op zich veel voldoening geeft. Je kunt je doelen heel goed vaststellen door het hier met je leraar over te hebben. Hij of zij zal je een goede inschatting maken en kan je een goed beeld geven van realistische vorderingen.
Doe mee met groepslessen of sluit je aan bij een orkest. Je zult zien dat niemand perfect speelt. Bovendien zul je in een orkest je fouten moeten laten zitten, omdat je door moet spelen met de rest. Geleidelijk zul je hier gewend aan raken en wordt en wordt je handiger in de draad oppakken.
Stel tijddoelen en deadlines. Wanneer het voor een perfectionist intimiderend is om te beginnen met oefenen, dan kun je het best de focus van resultaatgericht werken naar het leerprocesgericht werken verschuiven. Doelen als "maak dit stuk af", worden doelen als "oefen dit iedere dag 15 minuten op deze en deze manier". Is de tijd voorbij, dan zit je werk erop. Zo wordt het makkelijker om te beginnen, weet je beter wat je moet doen en blijf je niet op een maat steken.
Ga improviseren! Als je je eigen muziek speelt, dan kun je geen fouten maken. Je kunt het best je leraar vragen hoe je daarmee kunt beginnen. In mijn vioollessen in Arnhem en Velp is improvisatie een vast onderdeel van de vioolles. Er zijn ook altijd wel verschillende leuke workshops her en der door het land. Niet alleen leer je dat er in muziek niet een harde lijn loopt tussen goed en fout, maar je wordt bovendien handiger op je viool en je zal intuïtiever leren spelen.
Een leuke oefening is om een bekend liedje op gehoor (dus zonder bladmuziek) proberen na te spelen. Probeer ook eens je eigen stuk te schrijven. Je zult zien dat muziekmaken vanaf de wortels al een heel flexibel proces is.
Verder, bedenk: "Better done, than perfect".
Heb je zelf nog meer tips? Je kunt een berichtje in de reactie achterlaten.
留言