top of page

Geen tijd om te oefenen? Deel 1

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2021

(Maar misschien wel voor YouTube, of ... een beetje Netflix?)


Ofwel:

1) Waarom houden we onszelf voor de gek als we zeggen dat we geen tijd hebben en

2) manieren die je helpen om je doelen te halen.


Allereerst: Wat is het met dat studeren? Waar maakt je leraar zich druk over, waar is het voor nodig en waarom zou je het doen?

Het antwoord is kort: niet! Het is niet nodig. Het is bovendien erg vermoeiend en vaak frustrerend. Reden dus om het niet te doen of in ieder geval uit te stellen.

Maar eigenlijk is dat ook juist precies wat het oefenen zo de moeite waard maakt: Dat het moeite kost is juist waarom het zo fantastisch is! Klinkt dat raar? Draai het maar eens om: Zou je het doen als het echt heel eenvoudig was?


Onzin dus! Je oefent omdat je wílt oefenen, daarom lees je dit stukje. Je hebt plezier in vioolspelen en vast een inspirerende leraar die je het allerliefst vooruit ziet gaan. Je bent nieuwsgierig, leergierig en wilt al die waanzinnige stukken ook zelf leren spelen. Maar zonder een regelmatige studieroutine gebeurt er niks.

vioolles in Arnhem en Velp - Viool oefenen

En juist in dat laatste woord, routine, ligt het antwoord verscholen dat helpt om elke dag zonder tegenzin je viool te pakken. Routine of "vaardigheid door gewoonte" (volgens mijnwoordenboek.nl) zegt al genoeg: Door elke dag op vaste momenten je instrument te pakken wordt het een gewoonte en dat maakt het makkelijker, want je hoeft er niet meer bij na te denken. Je hoofd staat al naar oefenen wanneer de tijd daar is. Zorg dat je elke dag studeert/oefent/speelt en op vaste tijden. Iedere keer en het zal je veel minder moeite gaan kosten om te beginnen. Maar dat moet je wel eerst met jezelf afspreken(!).


Stel: je gaat wandelen en neemt je camera mee. Doet hem ergens onder in je rugtas, maar helaas. Thuis aangekomen merk je dat de camera onberoerd op dezelfde plek ligt, onder in de tas, maar nu ook enigszins verwijtend naar jou en onder de kruimels. Je hebt hem natuurlijk niet gepakt, want de telefoon had je eerder bij de hand.

Hetzelfde geldt voor je viool. Het is goed je kostbare instrument te beschermen, maar ook niet zo dat het veel tijd kost om het uit te pakken. Berg je viool (en stok (of andersom (want eigenlijk spelen we twee instrumenten))) veilig op, maar zo dat je er makkelijk bij kunt.


Het kan zijn dat je een weekje inderdaad geen tijd hebt, maar meestal is oefenen een kwestie van prioriteren: wat vind je belangrijk? Als je het inderdaad graag doet, maar merkt dat andere bezigheden concurrerend zijn, neem het oefenen dan op in je agenda. Plan vooruit. Je wilt niet aan de gang moeten gaan wanneer je moe bent, dus maak een overwogen keuze wanneer je ervoor wilt gaan zitten en hoe lang. Zie het als een speciaal moment, los van andere verplichtingenmoment dat je jezelf gunt.


Misschien heb je wel eens gehad dat tijdens het oefenen je gedachten dwaalden tussen dat stuk op de lessenaar en bij dat berichtje wat net binnen kwam? Door geconcentreerd en efficiënt te studeren, met de juiste 'tools' en de juiste aanpak, kun je veel meer bereiken in minder tijd. Bereid je studiesessie even voor, voordat je begint: Denk na over: wat wil je leren, hoe ga je dat doen, hoe ging het ook weer in de les? Richt je studieplek in, leg je alles even klaar, deel je tijd in en lees je huiswerkschrift even door, maar vooral ook: zet je telefoon uit.


Wordt vervolgt.

(moet nu studeren ;)

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page