top of page

Kun je als volwassene viool leren spelen?

Bijgewerkt op: 28 jan.

Ofwel: Ben je (n)ooit te oud om te leren?

 

Jong geleerd is oud gedaan, toch? Nou, recente inzichten over de werking van ons brein laten zien dat deze uitspraak wat gedateerd is. Het idee dat kinderen makkelijker talen leren blijkt achterhaald. Mijn persoonlijk devies: Oud geleerd is jong gedaan.


Maar waarom?


Een kort perspectief: De Suzuki-methode, ook bekend als de "moedertaalmethode," is een aanpak voor instrumentaal muziekonderwijs die sinds de jaren '60 populair is. Het benadrukt het leren door te imiteren, vergelijkbaar met het proces van moedertaalverwerving.


Terug naar talen: Tot voor kort dacht men dat vloeiend talen leren spreken slechts was voorbehouden aan kinderen. In de jaren '70 echter, bracht Dr. Stephen Krashen een paradigmaverschuiving teweeg. Hij benadrukte dat mensen van alle leeftijden talen op een natuurlijke en effectieve manier kunnen leren, niet alleen de jeugd. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen ongeveer 750 uur nodig hebben voor B2-niveau in een verwante taal en ongeveer 2500 uur voor een verre taal.


Een kind bereikt doorgaans vloeiendheid in zijn moedertaal rond het 6e levensjaar met dagelijkse blootstelling aan de taal van 7 uur, 2.555 uur per jaar, wat neerkomt op 15.330 uur in 6 jaar.


Volwassenen leren schijnbaar 10 keer sneller dan kinderen!!!


Verklaringen hiervoor zijn talrijk: volwassenen zijn beter bekend met de conceptuele wereld, dat is één voordeel. Andere argumenten zijn dat volwassenen gericht, gemotiveerd en gedisciplineerd zijn, zich beter en vooral langer kunnen concentreren. Dat ze analytischer zijn en hebben betere leerstrategieën hebben.


Daarnaast heeft het brein behoefte aan deze uitdaging, het vraagt ernaar, net als de spieren tintelen wanneer je een dag binnen hebt gezeten.

Als je merkt dat je je verveelt, trager reageert, meer vergeetachtig bent of een gebrek aan motivatie ervaart, kunnen dit tekenen zijn dat je brein behoefte heeft aan meer uitdaging. Een gevoel van routine, moeiteloze dagelijkse activiteiten en een gebrek aan voldoening kunnen wijzen op een gebrek aan mentale stimulatie. Om je brein actief en scherp te houden, is het belangrijk om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals het leren van nieuwe vaardigheden of het betrekken van jezelf bij creatieve activiteiten. Deze variatie stimuleert neuroplasticiteit.

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om nieuwe verbindingen te vormen. Dat blijft actief. Leren activeert verschillende geheugensystemen, waaronder werk- en langetermijngeheugen, waardoor het geheugen verbetert.


Beginnen met musiceren op latere leeftijd heeft talloze voordelen. Naast stressvermindering, verbetering van motorische vaardigheden en sociale interactie, verfijnt het gehoor, verbetert concentratie, bevordert zelfexpressie en creativiteit, vertraagt het verouderingsproces van de hersenen en draagt bij aan algeheel welzijn. 


Het is belangrijk hiervan bewust te zijn bij het beginnen met het leren bespelen van een muziekinstrument, zodat je met zelfvertrouwen aan de slag kunt gaan, gebruikmakend van de troeven die volwassenen hebben. Met de juiste aanpak en voldoende tijd geïnvesteerd zal het lukken!



19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page