top of page

Geen tijd om te oefenen? Deel 2

Natuurlijk wil je wel, daarom zit je op vioolles, bovendien wil je dat stuk, dat je op les doet zo graag kunnen spelen, maar soms is het gewoon te moeilijk om te beginnen met oefenen. Te moe, te druk, te moeilijk, te hongerig, te onrustig, te weinig tijd, te veel tijd, te ... Je wil het wel, en als je eenmaal bezig bent dan is het ook leuk, maar om te beginnen, dat is vaak zo lastig. En toch gaat het om regelmaat, dat je iedere dag studeert.


Daarom hier een aantal handvatten om je te helpen aan de gang te gaan.


Allereerst is het goed om erachter te komen wat voor jou het beste werkt? Probeer te achterhalen wanneer je het fijnst vindt om te oefenen. Je kunt dit in je agenda bijhouden. Houd bij op welk tijdstip je geoefend hebt en geef een beoordeling over hoe je de sessie ervaren hebt. Als het goed is kun je na een week al een patroon ontdekken op welke tijden het fijnst is om aan de slag te gaan.


Deel je taak op in kleinere taken. Vind je het dan nog te moeilijk om te beginnen? Maak de taak nog kleiner. Bijvoorbeeld: je kijkt erg op om te beginnen aan een lange etude. Spreek dan met jezelf af dat je slechts één regel oefent, of, als dat ook teveel is, slechts één enkele maat. De kans is groot dat je, nadat je die maat geoefend hebt, toch wel door zal studeren, omdat je merkt dat je goed bezig bent.


Op dezelfde manier kun je jezelf voornemen om slechts 1 minuut te oefenen. Ga naar je vioolhoekje, pak je viool uit, stem, lessenaar erbij, bladmuziek erbij, bedenk wat je in die één enkele minuut zal studeren en hoe je dat gaat doen, zet een timer op 1 minuut en begin maar... Heb je na 1 minuut er genoeg van? Dan kun je uiteraard stoppen, maar waarschijnlijk geeft dat na zo'n lange voorbereiding minder voldoening dan nog even door gaat en dat je iets af maakt.


Stel de verwachtingen naar beneden toe bij. Als je wordt geremd omdat je bang bent dat het niet lukt, probeer maar eens uit wat er gebeurd als je níet je best doet. Begin maar met oefenen, maar probeer níet iets te leren of iets af te maken. Het klinkt raar, maar je zult zien dat je toch bezig bent. En ondertussen leer je wel.


Maak een afspraak met jezelf om te oefenen. Schrijf het op of zet het in je telefoon met een wekker. Leg je instrument op een toegankelijke plek.


Je kunt jezelf een beloning voorhouden voor als je geoefend hebt. Bijvoorbeeld, dat je pas gaat gamen nadat je geoefend heb, of iets dergelijks. Zo maak je het oefenen leuker, omdat je een directe beloning ervaart, bovendien zorg je ervoor dat je die andere activiteiten niet ongemerkt gebruikt om het studeren uit te stellen.


Al deze tips zijn heel persoonlijk en wat het best bij je past, dat leer je vanzelf. Het belangrijkste is dat je het wel probeert. Heb je zelf nog meer tips om het beginnen makkelijker te maken? Laat dat in de reacties weten.


Succes!67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page