top of page

Een viool huren of kopen?

Je wilt dus viool wilt leren spelen, dan begin je uiteraard met de aanschaf van een instrument.

Nee! Fout, want je weet immers niet welk instrument.

Beter kun je jezelf afvragen: "waar vind ik de juiste leraar die me onder andere kan helpen aan een goed instrument".Zou je eerst een auto kopen voor je kunt rijden?

Stel dat, dan is de kans is groot dat je waarschijnlijk een andere wilt wanneer je je rijbewijs hebt en weet wat je aan een auto belangrijk vindt. Oh, en als je je rijbewijs niet haalt? Hmmm...


Vaak zie ik in mijn praktijk leerlingen op de aller eerste les met een pas aangeschafte viool, stralend van trots (al even stralend als de viool zelf) op les komen. Uiteraard getuigd dat van commitment (toewijding, ts... ts...), een goed teken dus. Maar vaak gebeurt het dat precies dat instrument helemaal niet geschikt is voor die leerling. Hetzij dat de maat niet klopt of dat het instrument technisch niet functioneert (letterlijk niet gestemd kan worden) of dat, en dat is letterlijk een keer gebeurt, de viool door schade een legpuzzel bleek te zijn na verzending.

Heel sneu. Vandaar: antwoorden op een aantal vragen die mij vaak worden gesteld:


Wat kost een viool?

Een goed werkend instrument zal niet goedkoper zijn dan 500 euro, helaas, terwijl je op internet instrumenten voor 120 euro zult vinden. Dat wekt verkeerde verwachtingen, het is voor een dubbeltje op de eerste rij. Er wordt zodoende op de viool bespaart terwijl het instrument op de kostbare lessen niet waard is.

Zonde en frustrerend, want achteraf blijkt dat er alsnog een beter instrument moet komen.


Goedkoop alternatief?

Jazeker, in plaats van het instrument vooraf te kopen, doe je er goed aan een instrument te huren bij een gerenommeerde vioolbouwer in de buurt. Hij zal garant staan voor een goed instrument van de juiste maat. En als de maat niet meer goed is, dan kun je hem gewoon omruilen.


Welk merk viool is het beste?

Hoe fijn zou het zijn als je veilig zat bij een vertrouwd merk. Helaas ligt het niet zo simpel. Een viool is van hout en hout is een natuurproduct: geen twee stukken zijn het zelfde. En dat vertaalt zich naar de viool. Hoewel strijkinstrumenten ook fabrieksmatig worden gemaakt zullen geen twee violen uit een serie gelijk zijn. Belangrijker is of het instrument goed bij je past. Qua maat, qua klank eigenschappen en of hij goed is afgesteld: goede snaren, kam, stemknoppen en fijnstemmers. Alles moet kloppen.

Ook in dit geval kun je beter bij een vioolbouwer terecht om een viool uit te zoeken dat je het mooist vind klinken en dat perfect afgesteld is en waar je, eventueel, mee terug kan.


Een viool huren of kopen?

Stel: je koopt voor de eerste les een instrument. Dat is een investering van zo'n 500 euro. Maar na een half jaar, als je iets kunt spelen en je gehoor verbeterd is, merk je dat klank je niet bevalt, of dat je er letterlijk uit bent gegroeid? Ga je dan weer een nieuwe kopen? Nee, dus je doet er verstandig aan om in ieder geval in het begin een instrument te huren.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page